söndag 17 februari 2013

Välkommen till min vardag

Min helg inleddes på ett helt strålande vis. Jag och Frida besökte en vinmässa med många goda smakprov. Det var en fin förfest. Prövade bland annat glass som smakade som en GT och även Mjöd-glass. Rekommenderas! Hehe. Plus också för alla goda ostar. Blev ju helt salig. Kvällen fortsatte sedan på två andra ställen innan det var dags att gå hem och sova. Började jobba 12:00 igår, vilket jag hade glömt när mitt alarm ringde, haha. Jag tänkte "varför måste jag gå upp nu?" och efter ungefär en minut slog det mig. Jag kom i alla fall i tid och det är ju huvudsaken.

De första timmarna på jobbet var bra, men sedan fortsatte kvällen med en drös otrevliga gäster. Jag förstår inte hur man orkar vara så sjukt odräglig och taskig. Det var speciellt två personer som visade noll respekt för mig som servitris och medmänniska. Självklart gör vi misstag ibland och missar en detalj i en beställning eller knappar in fel ölsort, men det går i princip alltid att lösa utan hårda ord. Jag ber alltid om ursäkt om jag råkar göra ett (slarv)fel och det går faktiskt att skylla på att det är väldigt stressigt. De flesta har förståelse, men det finns ju undantag. Men det som hände igår var inte mitt fel, i det här fallet handlade det om att en gäst inte hade koll på vad hen hade betalat och druckit. Enligt notan som låg i min kassa skulle hen betala två glas vin och jordnötter, men enligt gästen hade hen redan betalat ett glas med sitt kort. Så var inte fallet, eftersom varken jag eller någon annan kollega hade tagit betalt för det som låg på notan. Dessutom var hen förbannad över att hen inte hade fått sina jordnötter. Förmodligen hade någon annan av mina kollegor gått ut med dem och ställt dem lite längre bort och då hade de andra i sällskapet sagt att "ja, vi har beställt jordnötter". Jag påpekade vänligt att hen hade kunnat säga till mig när jordnötterna aldrig dök upp, för då hade jag såklart fixat nya. Men nej, hen hade väntat över en timme och hade inte orkat göra sig besväret att kolla med de övriga kring bordet. När jag visade notan började hen genast hytta med fingret och svära åt mig. En annan gäst i sällskapet som satt bredvid blev fly förbannad och frågade om jag hade någon känsla för service överhuvudtaget. "Bara för att det står på notan så behöver det ju inte stämma" var en kommentar som flög ut. Det är ju på grund av att det står på notan som jag måste kräva betalt. Och det handlade ju faktiskt om ett glas vin, inte tio.

För övrigt var det en annan gäst (i ett annat sällskap) som beställde in 8 öl till bordet och som sedan blev utkastad. Dessa öl var värda över 500 kronor, vilket gästens vän fick betala. Denna vän gjorde det utan krångel och förstod att jag måste få betalt för dem. Jag beklagade och gav självklart ut kvittot och föreslog att de förhoppningsvis kunde göra upp om detta nästa dag. Senare under kvällen när jag gick och plockade vid deras bort möttes jag bara av glada leenden.

Men, åter till de otrevliga gästerna. Jag gjorde mitt bästa för att hålla masken och vara trevlig, samtidigt som jag ändå måste stå på mig och förklara att faktum kvarstår; två glas vin är obetalda. Punkt. Till slut sa hen "skitsamma, ta betalt för helvete, men då betalar jag ett glas för mycket". När jag sedan vände mig om för att gå och ta betalt hörde jag hur den andra otrevliga gästen sa "vilken jävla idiot". Båda två såg skitförbannade ut och betedde sig hotfullt. Jag bad min kollega att gå tillbaka med kvittot för att få det signerat och även hon fick sig en utskällning. Själv började jag gråta för att jag blev så jävla förbannad. Efter att jag hade lugnat ner mig sade jag till vakten som skickade ut de otrevliga gästerna. Det är aldrig okej att behandla en servitris på det viset, inte någon annan heller för den delen. Tydligen var gästen med vinet mest förbannad över att (enligt hen) fått betala för mycket och ändå erkänt att hen fått ett trevligt bemötande. Så varför hetsa upp sig över 69 kronor? Allvarligt talat? Sedan när är det mitt fel att en gäst inte kommer ihåg hur många glas hen har druckit? Och dessutom skulle jag aldrig försöka lura någon på pengar. Aldrig. Vissa gäster tror faktiskt det, att jag hittar på och lägger på extra avgifter för att få mer pengar, men nej. Det gör jag inte och kommer aldrig att göra. Vad ska jag tjäna på det? Dessuom är det ju kassan som räknar ut notan och kvitto, inte jag. Siffrorna stämmer, du behöver inte kontrollräkna.

Någon som är sugen på att testa en kväll på mitt jobb? Utöver händelser som dessa gillar jag mitt jobb, men ibland blir det bara för mycket. Som tur är har jag mina kollegor, då orkar jag alltid lite till. Och förutom de två surpupporna som blev utslängda fick jag flera gånger under kvällen beröm och tack för god service och trevligt bemötande. Tack för det!

Så. Nu har jag skrivit av mig. Var fortfarande förbannad när jag kom hem och hade svårt att sova, men det börjar gå över nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

What do you think?