onsdag 18 april 2012

Anorektiska skyltdockor

Ingen kan väl ha missat bilden av den anorektiska skyltdockan på Gina Tricot? Och förhoppningsvis har heller ingen undgått Åhléns docka, som är en mycket mer verklighetstrogen variant. Självklart finns det tjejer och kvinnor i alla former och storlekar, men att vara "naturligt smal" är inte alla förunnat. Det finns också tjejer som är alldeles för smala som försöker gå upp i vikt men har svårt att göra det och det är faktiskt inte okej att klanka ner på deras kroppar heller. En smal tjej kan ta åt sig lika mycket som en mullig tjej. Däremot är det inte okej att hylla ett ohälsosamt ideal. Det är så många, unga tjejer som påverkas och tar åt sig av det skönhetsideal som för tillfället verkar råda i många delar av det svenska samhället och resten av världen. På skyltdockan hos Gina Tricot syntes revbenen tydligt och jag undrar hur många procent av befolkningen som faktiskt ser ut så. Det är väl knappast något att sträva efter? Nej, jag tänkte väl det. Därför blev jag glad när jag såg skyltdockan på Åhléns, som faktiskt ser ganska hälsosam ut och jag tror att det är fler tjejer som kan identifiera sig med den, jämfört med dockan på Gina Tricot.

Det finns de som gnäller på att folk gnäller över detta, vad är det för fel på lite revben, liksom? Ja, det kan man ju fråga sig. En person vars revben nästan sticker ut genom huden är antagligen svårt sjuk, kanske på grund av anorexia eller bullimi. Det är farligt att vara så pass smal. Många unga tjejer undrar säkert varför de inte ser ut som skyltdockorna och önskar att de kunde ha deras kläder. Detta leder i sin tur till att de här unga tjejerna går hem, tittar sig i spegeln och tycker att de är tjocka, trots att de antagligen inte alls är i närheten av det.

Jag menar inte att det är fel att vara smal, men det är fel att hylla ett sjukt kroppsideal. Det finns nog ingen skyltdocka i världen som kan representera alla kvinnikroppar, men en sak är säker och att en docka vars revben nästan punkterar klänningen gör verkligen inte det.

1 kommentar:

  1. Kan inte säga annat än att udh ar helt rätt!!! Att ska vara så svårt för värld att förstå det här...?

    SvaraRadera

What do you think?