fredag 16 augusti 2013

Det är skillnad på respekt och respekt

"Det är respektlöst mot vårt land och våra medborgare" tycker Jelena Isinbajeva om Emma Green Tregaros målade naglar. Hennes uttalande borde ha syftat på Rysslands homofobiska lagstiftning, i stället för Emmas modiga och stilfulla protest.

I dag säger Jelena att hon har blivit missförstådd. Hon skyller på att engelska inte är hennes modersmål.

Och hon ska alltså vara OS-ambassadör.

Visst har jag förståelse för att hon inte vågar säga emot regeringen, den som gör det kan faktiskt råka illa ut. Men då kanske tystnad hade varit ett bättre val. Om hon nu faktiskt tycker att lagstiftningen är bra och vettig, då kanske det däremot är lika bra att hon visar sina rätta färger, att sanningen kommer fram. Samtidigt är hon en av Rysslands största idrottsprofiler och borde ha så pass mycket pondus att hon faktiskt vågar säga emot.

Men även om det nu är så att Jelena har problem med att acceptera HBTQ-personer så är det ju pinsamt att hon nu "backar" och försöker ta tillbaka sitt tidigare uttalande. Det gör ju bara saken värre.

Skönt dock att de svenska idrottsprofilerna hyllar Emmas initiativ och står upp för mänskliga rättigheter. Tyvärr är det vissa (exempelvis hockeyspelare i landslaget) som inte "vågar" ha en åsikt, för jag hoppas verkligen att de inte håller med om den homofobiska lagstiftningen.

Året är 2013 och vi tvingas fortfarande diskutera huruvida det är fel eller inte att älska någon som inte är av motsatt kön. Det är i viss mån ofattbart, men tyvärr så är den sista idioten knappast född.

Självklart ska en visa respekt när en besöker ett annat land, men att diskriminera människor på grund av sexuell läggning är inte respektfullt. Därför är det väl knappast respektlöst att visa sitt stöd för mänskliga rättigheter?


3 kommentarer:

 1. Synd att den svenska guldmedaljören Abeba verkade vara på den ryska linjen istället för den svenska.

  SvaraRadera
 2. När ryssar åker till ett annat land så respekterar de deras lagar och seder..????....mmmm....någon som har stött på någon ryss på sin semester....respekt...så h-----e heller!

  SvaraRadera
 3. Varför ska idrottsmän ta ställning när inte politiker gör det?
  Varför läggs mästerskap i sådana länder?
  Nu fick hon sina dagar i spotlight och kul för henne att det inte tog något fokus från det hon skulle i Ryssland och göra.
  Goddag yxskaft!

  SvaraRadera

What do you think?